İçeriğe geç →

2) Memleketim Mardin’e Güneş Enerjisi Yatırımı

Bugün sosyal paylaşım sitesi olan Twitter’da http://www.enerjipostasi.com’un hesabı olan @EnerjiPostasi ‘nın bir haberi dikkatimi çekti. Haberi direk olarak yayınlıyorum ve ardından Güneş enerjisiyle ilgili birkaç bilgi paylaşmak ve konuyla ilgili yorum yapmak istiyorum.

“Mardin’de Çözüm Güneş Enerjisinden Yana!

Mardin’de sık sık yaşanan elektrik kesintileri ve dalgalanmalar nedeniyle tesisleri günlerce çalışamaz hale gelen ve zordurumda kalan sanayiciler, kendi imkanlarıyla 53 milyon Euro yatırım yaparak, elektrik sorununu güneş enerjisiyle çözmek için çalışmalara başladı. Mardin Organize Sanayi Bölgesi ve Mardin Sanayici ve İşadamları Derneği (MARSİAD) Başkanı Nasır Duyan, Mardinli sanayicilerin en büyük sorunu olan elektrik sorununu kökünden çözmek için Dicle Kalkınma Ajansı, Kamu ve özel bankaların da aralarında olduğu dış desteklerle, Mardin OSB’ye yaklaşık 53 milyon Euro tutarında 30 MW’lık güneş enerjisi santrali kuracaklarını söyledi. Mardinli sanayicilerin bütün sıkıntılara rağmen ülkenin ihracat rakamlarını arttıracak başarılı çalışmalara katkıda bulunduklarını, elektrik borçlarını da düzenli olarak ödediklerini vurgulayan Duyan, buna rağmen istenilen kalitede enerjiyi bir türlü alamadıklarını söyledi. Duyan, kurulacak santral ile organize sanayi bölgesinde faaliyet gösteren bütün işletmelerin enerji ihtiyacının karşılanacağı gibi, fazlasını da DEDAŞ’a satmayı planladıklarını belirtti.”

Yazıma öncelikle “Güneş Enerjisi” ile ilgili basit bir giriş yapmak istiyorum. Türkiye coğrafi konumundan kaynaklı yüksek güneş enerjisi potansiyeline sahiptir. Ortalama yıllık toplam güneşlenme süresi 2640 yani günlük ortalama 7.2 saattir. Ortalama toplam ışınım şiddeti ise günlük 3.6 kWh/m^2 olarak belirlenmiştir. Bu enerji potansiyeli 87.5 MTEP (milyon ton eşdeğer petrol) anlamına gelir. Bunun 8.75 MTEP’i ise elektrik enerjisi üretimine elverişlidir.

Ülkemizde toplam kurulu güç tahmini olarak 3-5 MW dolaylarındadır. Bu değer, küçük güçlerin karşılanması ve araştırma amaçlı güneş pilleri kullanılmasindan kaynaklanmaktadir.

Bu kadar yüksek potansiyele sahipken kurulu gücün bu kadar az olmasının sebebi ise güneş enerjisi teknolojilerinin yatırım maliyetlerinin yüksek olmasıdır. Ancak son yıllarda dünyada güneş panellerine olan arzın yüksek olmasına bağlı olarak bu panellerin fiyatında düşüş gözlenmiştir. Bunun yanısıra, güneş alma seviyesinin yüksekliği yatırımın geri dönüş süresini kısaltıyor ve yatırımı uygun kılıyor.

YEK (Yenilenebilir Enerji Kanunu) ile güneş enerjisi alım fiyatı 13.3 dolar cent olarak belirlenmiştir. Yerli ekipman kullanılmasından dolayı verilen teşvik ile bu değer 19.5 dolar cent’e kadar yükseliyor. Ayrıca devlet üretilen enerjiyi 10 yıl boyunca alım garantisi veriyor. Yatırımın tahmini geri dönüş süresi ise 7-10 sene arasındadır. ( GENSED: Güneş Enerjisi Sanayicileri Derneği verilerine göre yazılmıştır.)

Mardin bu tarz bir yatırım için uygun mudur diye düşünüldüğü zaman akla ilk olarak coğrafi konumundan kaynaklı güneş enerjisi potansiyeli kriteri geliyor. Türkiye’de en fazla güneş alan bölgelerin başında Güneydoğu Anadolu Bölgesi 1491.2 kWh/m^2 ile birinci sırada yer alıyor. Ayrıca yaşanan kesintilerin ve dalgalanmaların giderilebilmesi için en mantıklı çözüm yolu kendi üretim santrallerinin kurulmasıdır.

Daha detaylı güneş enerjisi potansiyeli verileri için Güneş Enerjisi Potansiyeli Atlası (GEPA) incelenebilir.Bu haritayı ve tüm şehirler için detaylı bilgileri vereceğim linkten inceleyebilirsiniz:

http://www.naturelenerji.com.tr/Gunes_Enerjisi_Potansiyeli_Atlasi_GES.aspx

Türkiye’de yenilenebilir enerji potansiyeli bakımından hidroelektrik santraller ile birlikte ilk sıralarda yer alan güneş enerjisi santrallerinin de bu tarz örnek yatırımların öncülüğünde önü açılabilir ve enerji de dışa bağımlılık oranı düşürülebilir.

Araştırma yaparken okuduğum bu konuya uygun güzel bir sözle yazımı sonlandırmak istiyorum.

“Güneşe sırtını dönen gölgesini izler…”

NOT: Kendisi yakın akrabam olan Sn. Nasır Duyan ile ilk fırsatta bir görüşme yapıp yatırımla ilgili daha detaylı ve daha spesifik bilgiler edinip, okuyucularımı bilgilendirmeyi planlıyorum…

Kategori: Enerji Üzerine Yazılarım

Yorumlar

Bir Cevap Yazın

%d